Programul Prima casa va avea un buget de doua miliarde de lei, în 2018

„Având în vedere strategia programului Prima casa, se propune ca pentru anul 2018, sa fie aprobata alocarea...


18.12.2017

„Pentru a elimina orice echivoc în privinta modalitatii de alocare catre finantatori a rezervei nealocate la începutul anului în raport cu ponderea garantiilor acordate în favoarea fiecarui finantator participant în program în totalul garantiilor acordate în cadrul programului de la începutul anului de referinta, se propune introducerea unei clarificari suplimentare care sa ateste faptul ca în cazul rezervei ramase nealocate din plafonul anului, alocarea se va efectua în functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finan?ator de la începutul anului. În vederea corelarii prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, si pentru a se evita orice discriminare în acest sens, se propune în prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobând? de la 2,50% la 2% urmând ca finantatorii, în termen de 7 zile de la data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri, sa transmita FNGCIMM si MFP nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte”, se mai arata în proiect.

Garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte în cadrul Programului se acorda numai în lei, de catre finantatorii care au optat pentru împartirea riscurilor si pierderilor între stat si finantator, proportional cu procentul de garantare.

Plafonul total de garantare pentru anul 2017 a fost de 2,67 miliarde de lei, format din suma de 2,5 miliarde de lei stabilita conform strategiei programului si din suma de 175,5 milioane lei din diferenta ramasa nealocata din plafonul aferent anului 2016, precum si din diferenta neutilizata pâna la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finantatorilor din plafonul ramas disponibil în anul 2016 conform Hotarârii Guvernului nr. 899 din 29 noiembrie 2016 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotarârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa".

De la lansarea programului în anul 2009 pâna la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 de garantii si promisiuni de garantare, în valoare totala de 20,57 miliarde de lei.

De la începutul anului 2017 ?i pân? la finele lunii octombrie 2017 au fost acordate 21.672 garansi, în valoare totala de 1,88 miliarde de lei, precum ?i 8.508 de promisiuni de garantare, în valoare totala de 960 de milioane de lei. (sursa: mediafax.ro)

 
Anteriorul
/ Urmatorul
Continuand sa utilizati site-ul nostru, sunteti de acord cu politica de utilizare a cookie-urilor pentru a imbunatati navigarea site-ului, pentru a analiza utilizarea site-ului si a asista la eforturile noastre de marketing. Inchide notificarea
Adresa:
Vivalia Grand - Zona Tipografilor
Str. Zimbrului, Nr. 9

vanzari@vivalia.ro
www.vivalia.ro
Politica de confidentialitate / Politica de cookies / Vivalia - Apartamente noi in Timisoara / Toate drepturile rezervate 2022 / Concept & Design by Invento